V Parlamentu České republiky

V pátek 14.6. 2024 se všichni studenti druhých ročníků a třídy 4.F zúčastnili exkurze do PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY v rámci studia politologie. Měli jsme v plánu prohlédnout si historické prostory Poslanecké sněmovny i Senátu.

V informačním centru Poslanecké sněmovny jsme zhlédli dokument o historii parlamentarismu u nás. Poté měla následovat prohlídka všech paláců, které Sněmovna využívá. V jednacím sále ale probíhalo jednání o korespondenční volbě, a tak jsme využili možnosti vidět práci našich poslanců v praxi. Z galerie pro veřejnost jsme sledovali část jednání a vyslechli si příspěvky několika poslanců. Bylo velice zajímavé porovnat, jak argumenty ze strany pětikoalice, proč volební zákon novelizovat, tak i kritické připomínky ze strany opozice, směřující k možnosti zneužití a manipulace s hlasy voličů v případě schválení korespondenční volby. Podařilo se nám setkat se s celou řadou členů bývalé i současné vlády. Pan premiér Petr Fiala se zajímal o cíl naší návštěvy a ocenil náš zájem o politické dění u nás. Rovněž bývalá ministryně financí paní Schillerová nám věnovala chvilku pro společnou fotografii. Z galerie pro veřejnost s námi sledoval jednání i předseda hnutí ANO pan Andrej Babiš.

V druhé části exkurze jsme navštívili Valdštejnský palác, sídlo Senátu ČR. V rámci komentované přednášky jsme si prohlédli hlavní sál, rytířskou síň, audienční síň i Valdštejnovu pracovnu. Krásné počasí nás nalákalo k prohlídce Valdštejnské zahrady.

Z Prahy jsme odjížděli spokojeni a plní dojmů a těšíme se na další exkurze ve třetím ročníku.