Exkurze do Škodovky

Ve čtvrtek 1. 2. 2024 se třídy 3. B a 3. C vydaly do Mladé Boleslavi, kde se účastnily exkurze v muzeu a ve výrobním závodě ŠKODA AUTO a.s.

První část prohlídky se situovala do expozice muzea, kde se studenti s odborným výkladem průvodce seznámili s historií automobilky, jejíž tradice sahá až do konce roku 1895. V muzeu se mohli pokochat prvními koly a automobily, které vyráběla ještě původní společnost Laurin a Klement, ale i nejnovějšími prototypy automobilů.

V druhé části prohlídky jsme se autobusem přemístili do prostor výrobního závodu, kde jsme se kvůli počtu studentů museli rozdělit do dvou skupin. Za doprovodu sympatických průvodkyní jsme dostali možnost nahlédnout do zákulisí výroby vozů. V první budově jsme pozorovali výrobu pomocí obrovských raznic, které dokážou vyrobit až desítky dílů za minutu.

Pak jsme se přemístili do druhé budovy, která byla pro studenty více zajímavá. Nacházeli jsme se totiž přímo uprostřed dění. Pozorovali jsme, jak na pásech projížděly konstrukce aut, které byly kontrolovány a byly na ně montovány další části v pozoruhodné rychlosti s perfektní přesností.

Dále nás také překvapilo, že za každou minutu musí závod vyrobit dva automobily, což je něco málo pod 3 000 denně. Zároveň se provoz nesmí zastavit mimo 30minutových přestávek na oběd. Nakonec jsme opět nasedli do autobusu a cestou zpět do muzea jsme viděli i takzvanou „D1 v kostce,“ neboli krátkou trať s různými typy terénů. Každé auto musí touto trasou projet a řidiči mají za úkol najít jakoukoli závadu.

Tím jsme náš výlet zakončili a vrátili se domů s novou představou o fungování provozu v automobilce.

Zároveň děkujeme našim zeměpisářům Zdeňkovi Schückovi a Lilianě Mouleové za příležitost navštívit Mladou Boleslav.

Anežka Prošková, Daniel Csiba, 3.B